2 Kasım 2012 Cuma

2013'te başınıza neler gelecek?


İşte Resmi Gazete onaylı 2013 yılı kehanetleri! Bakın yeni yılda sizleri neler bekliyor?…
Hasta Hatice Nine: Aman kendine iyi bak! Sağlık hizmetlerinin kalitesinden ödün verilmeksizin, gereksiz ilaç ve hizmet kullanımını önlemek üzere ilaç ve tedavi harcamaları daha akılcı hale getirilecek. Yani kronik hastalıkları nedeniyle sık sık hastaneye gidip bir çok ilaç kullanan Hatice Nine’nin sigortadan karşılanan ilaçları her an güvence kapsamından çıkarılabilir.
Çiftçi Ali Dayı: Dikkat! Sosyal amaçlı programlar ile tarım sektörüne yönelik transferlerin amaçlanan faydayı sağlayıp sağlamadıklarını değerlendirmek üzere çalışma yapılacak. Yani Ali Dayı’nın tarlasından yaptığı üretim sınıfta kalırsa aldığı destekler tehlikede.
İşçi Hasan, Memur Aysel, Emekli Mustafa: Sürpriz çıkabilir! Temel vergi kanunlarının günümüz ihtiyaçları doğrultusunda gözden geçirilmesi çalışmalarına devam edilecek. Yani ihtiyaç olursa (!) işçi, memur, emekli yani dar gelirli yeni verilere hazırlıklı olsun.
İşçi Kaya: Kurtuldum diye düşünme! KİT’lerin belirli bir takvim ve strateji çerçevesinde özelleştirilmesi çalışmaları kararlılıkla sürdürülecek. Yani kalan son birkaç kamu işletmesindeki bir avuç işçi de özelleştirme mağdurları arasına katılacak. 
Üniversite mezunu işsiz Leyla: Ah güzel kızım! 2013 yılında, istihdam 495 bin kişi artacak, işsizlik yüzde 8,9 olacak. Yani her yıl iş gücüne 800 bin kişi katıldığından aslında işsiz sayısı artacak ve 1 yıldan fazladır iş bekleyen Leyla girdiği bunalımla yaşamaya devam edecek.
Tekmili birden dar gelirli: Pamuk eller cebe! Dolaylı vergilerdeki artışla vergi gelirlerinin GSYH'ya oranı yüzde 19,4'ten  yüzde 20,2'ye yükselecek. Yani devletin eli ceplerin daha da derinine inecek. 
Asgari ücretli Yusuf: Vay haline! Asgari ücrete 2013 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 zam yapılacak. Yani asgari ücrete "sadaka zammında" değişiklik yok.
Emekli amcalar, teyzeler: Öldürmeyen Allah öldürmez! Emekli aylıkları Ocak ve Temmuz aylarında sırasıyla yüzde 5,32 ve yüzde 2,34 oranında artırılacak. Yani emekliler bitkisel hayata devam edecek.
Görünmez işçiler: Hani verdiğin sözler! Kayıt dışıyla mücadele konusunda eylem planları 3'er aylık dönemlerde izlenecek vs... Yani söylendiği gibi izlenecek. Sigortasız, güvencesiz çalıştırılan işçinin durumunu değiştirecek etkin, caydırıcı bir mekanizma da başka bahara kalacak.
Bugünkü ve gelecekteki nesiller: Çanlar sizin için çalıyor! Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri için çalışmalar tam gaz devam edecek. Yani bu ülkenin bağrına başkalarının çöpe atmaya başladığı bir teknoloji saplanacak.
Tüm çalışanlar: İşim var diye sevinmeyin! Evde çalışma, uzaktan çalışma, iş paylaşımı ve esnek zaman modeli gibi esnek çalışma yöntemlerine de imkan sağlayacak düzenlemeler yapılacak, bu çalışma biçimleri yaygınlaştırılacak. Yani yeni iş yaratılamadığı için mevcut işler parçalanacak. Tam zamanlı çalışma ve getirdiği haklar hayal olacak. 
İşçiler: Kendinize mukayyet olun! Toplumda iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Yani yıllardır söylenen, içi boş "kültür yaratma" lafı nedeniyle iş kazalarından ölümler ve sakat kalmalar devam edecek.
Kadınlar: Baksen! İş gücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması amacıyla kadınlar için esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılacak. Yani kadınlara tam zamanlı çalışma yerine yarı zamanlı çalışma lütfedilecek, o da olursa.
Öğretmen Deniz: Senin boyun kaç, kilon kaç! Eğitim sisteminde yer alanlar için performans sistemi uygulamaya sokulacak. Yani bu kez öğretmenlere not verilecek. Acaba kim, nasıl verecek! 
Öğrenci Eda, Kerem: Vah vah! Bir sürü şey söyleniyor. Ancak başlayan projelerin, uygulanan sistemlerin kaç yıl süreceğini kimse bilmiyor. Veliler geçim derdinden çocuklarının geleceği için endişelenemez halde, öğretmenler ise kendi dertleriyle uğraşmak durumunda. Öğrencilerin küçükleri cadı kazanında bir başına, "hayır" diyen yetişkinleri ise parmaklıkların ardında.   
Bunlara razı olmam diyenler: Hazır olun! Ceza infaz kurumlarının kapasitelerinin geliştirilmesi için yeni kurum inşaatları ve ek bina inşası yapılacak. Yani…
Çok mu karamsar oldu!...
Ne demişler dost acı söyler!...

1 yorum: