23 Ekim 2012 Salı

Konuşan tişörtler!


Tişört deyip geçmeyin!... Artık sesini duyurmak isteyen mesajını tişörtüyle veriyor!...

Söyleyecek sözü olanlar, bunları en geniş kitlelere duyurabilmek, kampanyalarını görünür kılmak için çeşitli araçlar seçiyor. Zamanla seçilen bu araçlar da değişiyor, var olanlara yenileri ekleniyor. 

Son dönemde sıkça kullanılmaya başlanan araçlardan biri de tişörtler. Hak arayanlar, aktivistler, sokaklarda, meydanlarda birbirinden renkli ve dikkat çeken tişörtleriyle yürüttükleri kampanyaları daha dikkat çekici hale getirmeyi başarıyor.

Bu tür tişörtlerin belki de en eski örneklerinden olan barış sembollü ve "Savaşa Hayır" yazılı tişörtler hale savaş karşıtları tarafından yaygın bir şekilde tercih ediliyor. Suriye'de yaşanan savaş ve bu sıcak gelişmeyle yeniden canlanan savaş karşıtlığı nedeniyle bu tür tişörtlerle daha sık karşılaşılacak gibi görünüyor.

Çevreyle ilgili kampanlarda da bu tür tişörtler yaygın bir biçimde kullanılıyor.  Nükleer enerji karşıtlığı, doğanın ve hayvanların korunması ile çeşitli türlerin içinde bulunduğu yok olma tehlikesi çevre aktivistlerinin gündeminde öne çıkan konular arasında bulunuyor.

 Van'da yaşanan depremin ardından yaraların sarılmasına yönelik kampanyalarda, tutuklu gazeteciler konusunda yürütülen çalışmalarda,  kadına karşı şiddete yönelik çabalarda, işten atılan işçilerle dayanışma etkinliklerinde, sevilen sanatçıların anmalarında, adil yargılanma talebinin yükseldiği mahkeme kapılarında olduğu gibi  bu tür tişörtlerin binbir türüyle karşılaşmak mümkün.        

Bu tür "konuşan tişörtlerin" ünü/etkisi sokakları da aşarak TBMM çatısı altına kadar ulaştı. Sokakta olduğu gibi milletvekilleri de muhalefetlerini daha etkili hale getirmek için bu tür tişörtleri sıkça kullanmaya başladı.  Kurallar gereği ceketlerinin altına, kravatlarının üstüne tişört giymek zorunda kalan milletvekilleri, THY'deki grev yasağına ve  305 işçinin işten atılmasına yönelik tepkilerini bir kez de renkli tişörtleriyle ortaya koydular.

Yine TBMM çatısı altında çevre duyarlılığı yaratmak ve doğanın korunmasına dikkat çekmek için "İmdat doğa", Sivas Davası'nın zaman aşımına uğramasına tepki için de "Kalbim Sivas'ta Yandı" yazılı tişörtlerle Meclis kürsüsünden konuşan milletvekilleri oldu.

Bu tişörtlerden bazıları yürütülen kampanyalar başarılı olduğu için biraz yıpransa da birer anı olarak dolaplardaki yerini aldı.

Bazıları ise çabalar henüz sonuç vermediği için halen kullanılmaya ve giderek solmaya devam ediyor.

1 yorum: