26 Ocak 2012 Perşembe
Alaca karanlıkta neler oluyor?
O kanunlar 1983'te kabul edildi ve neredeyse 30 yaşında. Kabul edildiklerinden bugüne belki de en çok eleştiri alan kanunlar arasında yer aldılar. Hatta değiştirmek için onlarca taslak ve teklif hazırlandı ama hepsi tozlu raflarda kaldı. Şimdi hazırlanan yeni bir değişiklik akıbetini bekliyor.
2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu 5 Mayıs 1983'te kabul edildi. O tarihten bu yana da sürekli eleştirildi. Çünkü neredeyse çalışanların örgütlenme ve haklarını aramalarını güçleştirmek için yapılmıştır. O kadar çok şey yasaktı ki bunlar arasında yapılacakları bulup hayata geçirmek çok zor oldu.
Türkiye'deki şikayetler sınırları aşıp Avrupa'ya ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nü ulaşınca değişiklik talepleri daha üst perdeden gelmeye başladı.
Hal böyle olunca değişiklik girişimleri de kaçınılmaz oldu, ancak 12 Eylül'ün mirası bu yasaları değiştirmek hiç de kolay değildi. Öyle ki 6 cumhurbaşkanı, 14 başbakan, 21 bakan bunda başarılı olmadı/olamadı?
Yasalardaki değişikliklerin nasıl olacağı konusu çıkarlar farklı olunca tam kördüğüme dönüştü. Tarafların her biri düzenlemeyi kendi lehine çevirmek için kulis yapınca da işin içinden kimse çıkamadı. Tıpkı bugün olduğu gibi.
İşte bu yasalarla ilgili 30 yıllık hikayeyi en iyi özetleyen cümleler ise geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten geldi. Çelik, bakanlığın uzun süredir üzerinde çalıştığı yasa taslaklarıyla ilgili son duruma ilişkin bilgiler verdi.
2821-2822 sayılı yasaların yerini alacak Toplu İş İlişkileri Yasası'nın çıkarılmaması yönünde, bir "tehdit" veya "baskı" olmadığını vurgulayan Çelik, taslağın Bakanlar Kurulu'na sevk edildiğini açıkladı.
Sendikal alanı düzenleme konusundaki kararlılığı vurgulayan Çelik, ancak kararlılığa rağmen yasanın çıkmamasını şu sözlerle dile getirdi:
"Ama bu kanunla ilgili farklı bir şey var. Neresinde bir sıkıntı var, onu doğrusu tam teşhis ettik dersek doğru değil. Ne oluyor anlamak mümkün değil. İşçilerle, işverenle görüşüyorsunuz, sorun ne? Yüzde 90 uzlaşma sağlanmış, bir şekilde bunu uzlaşarak gönderelim diyoruz. Onda da uzlaşma sağlanıyor fakat o arada alaca karanlıkta ne oluyor bilemiyorum, sıkıntı yaşamaya başlıyoruz. Nedir sıkıntıya sokan? Demokratik sistemin içindeyiz, herkes demokratik hakkını açık da gizli de kullanabilir. Bir şekilde kullanılıyor ve bu sorunlar sürüyor."
Etiketler:
12 Eylül,
alaca karanlık,
Avrupa,
bakan,
Bakanlar Kurulu,
başbakan,
cumhurbaşkanı,
çalışma,
grev,
güvenlik,
lokavt,
örgütü,
sendikalar,
sosyal,
sözleşme,
toplu,
uluslararası
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder