27 Ocak 2012 Cuma
Memur bu hakemi çok konuşacak
Memurların aylardır beklediği "toplu sözleşme" düzenlemesi TBMM'den geçti. Tasarının en merak edilen noktalarından birisini pazarlıkların anlaşmazlıkla sonuçlanması durumunda son sözü söyleyecek olan hakem kurulunun nasıl şekilleneceğiydi. Yasanın onaylanmasıyla bu merak da ortadan kalktı...
Bundan böyle 2 milyonu aşkın memurun muhtemelen her iki yılda bir "ne karar verecek" diye bekleyeceği Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, son sözü söyleyip memurun maaş zammını ilan edecek organ olacak. Yani artık toplu görüşmenin aksine son sözü Bakanlar Kurulu söylemeyecek.
Görev bu kadar önemli olunca kurulun yapısı da çok önem kazanıyor. Peki kurul kimlerden
ve nasıl oluşacak?
Her şeyden önce kurul, sahadaki bir futbol takımına eşit sayıda kişiden yani 11 üyeden oluşacak.Elbette her üye önemli ama eşitlik durumunda oyu 2 sayılacak yani "altın golü" atacak başkanın durumu bambaşka.
Başkan, Yargıtay, Danıştay veya Sayıştay'dan en az daire başkanı düzeyinde olacak ve seçimini Bakanlar Kurulu yapacak.
Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanı'nın görevlendireceği birer üye yani 4 kişi kamuyu temsil edecek. En fazla üyeye sahip konfederasyondan 2, diğer ikisinden birer olmak üzere 4 kişi de memurlar adına kurulda olacak.
Üniversitelerin kamu yönetimi, iş hukuku, kamu maliyesi, çalışma ekonomisi,
iktisat ve işletme bilim dallarından en az doçent unvanını taşıyan ve Bakanlar
Kurulunca seçilecek 1 üye ile sendikalarca önerilecek 7 öğretim üyesinden yine Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek 1 üye kurulu 11'e tamamlayacak.
Yani kurulun başkanı ve hatta sendikaların önerdiği öğretim üyesini Bakanlar Kurulu belirleyecek.
Kurulda, tarafsız olması gereken ya da öyle görünen başkan ve öğretim üyelerinin seçimini, zam pazarlığında taraf olan Bakanlar Kurulu'nun yapıyor olması kuruldan çıkacak olası sonuçlar ve verilecek hakem kararları, bize maç sonlarındaki hakem tartışmalarının değişik bir versiyonu ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
Hal böyle olunca sendika başkanlarının kulüp başkanlarını iyi gözlemleyip bazı taktikler öğrenmesi, sendika ve konfederasyonların birleşerek "Kulüpler Birliği"ne benzer bir organizasyona gitmeleri gerekli gibi görünüyor.
Şimdi bekleyip göreceğiz, acaba bu karşılaşmanın sonucu adil olacak mı?
Etiketler:
bakanlığı,
hakem,
kamu,
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu,
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu,
KESK,
konfederasyon,
maaş,
memur,
Memur-Sen,
sendika,
toplu sözleşme,
Türkiye Kamu-Sen,
zam
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder