30 Haziran 2012 Cumartesi

Sen misin doğum yapan!


Başarılı bir satış müdürünün hayatı doğum yapınca alt üst oldu. Çocuklu bir kadın olarak ayrımcılığa  uğradığını belirten satış müdürü, hem işverene hem de mahkemelere karşı hukuk savaşı verdi. 

Tam 13 yıl önce bir sigorta şirketinde çalışmaya başladı. Satış servisini oluşturup, işverenin başlangıçta 8 olan çalışan sayısının 150'ye çıkmasında önemli katkıları oldu. Performans değerlendirme puanları hep çok yüksekti.

Herşey iyi giderken hamile kalıp doğum yaptı. Doğum izni bitip iş başı yaptığında ise kötü bir sürprizle karşılaştı. İşverence iş sözleşmesinin feshedildiğini, doğum iznindeyken yerine başka birinin atandığını öğrendi. Kendisine ise daha düşük bir görev teklif edildi. İşe iade davası açıp kazandı, ancak işveren işe geri dönüş başvurusunu reddetti ve tazminatı ödeyerek bu konuyu kapatmak istedi.

Kadın çalışan bunun üzerine yılmayarak çocuklu bir kadın olarak "ayrımcılığa" maruz kaldığı gerekçesiyle yeni bir hukuki mücadele başlattıp, tazminat ve yoksun kaldığı hakları talep etti.

Yerel mahkeme, işverenin lehine karar verdi. Mahkeme, davacının, kadın kimliği ve hamileliği ile ayrımcılığa maruz kaldığı iddiasının kanıtlanamadığı gerekçesiyle davayı reddetti.

Kadın çalışan bir kez daha Yargıtay'ın kapısını çalıp talebinde ısrarcı oldu. Yargıtay kararını oluştururken tanık olarak dinlenen 3 kadın işçinin anlatımlarını da dikkate aldı.

Tanıklık yapan kadınlar, davacı kadının iddialarını doğruladılar. Tanıklar, işverence doğum iznini kullandırmama yönünde yapılan baskıları anlattılar. Tanıklardan biri bu yüzden işten ayrıldığını, diğeri ise doğum izni kullanmadığı için doğum sonrası terfi ettirildiğini belirtti.

Yargıtay, davacının doğum izni kullanması ve analık sebebiyle maruz kaldığı bu durumun İş Kanunu kapsamında değerlendirildiğinde ayrımcılık tazminatı koşullarının oluştuğunun kabul edilmesi gerektiğine karar verdi. Yargıtay, ayrıca yoksun kalınan haklara ilişkin talebin de haklı olduğunu belirtti.

Böylece kadın çalışan, Yargıtay'dan aldığı iki kararla, sonuna kadar verdiği hukuki mücadeleyi kazanıp haklılığını iki kere ispat etmiş oldu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder