7 Haziran 2012 Perşembe

Bu da işçinin "kara listesi"


Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) her yıl merakla beklenen kara listesi bu yıl işverenlerin engellemesi nedeniyle açıklanamadı. İşte açıklanamayan o listedeki 25 ülke...  

Çalışma yaşamındaki standartların belirlendiği ve hükümet-işçi-işverenlerin birlikte oluşturdukları ILO'nun 101. Genel Kurulu örgütün tarihindeki en büyük krizlerden birini doğurdu.

Özellikle ekonomik kriz nedeniyle çalışanların haklarına yönelik saldırıların arttığı bir ortamda, işveren grubu, örgütün en önemli organlarından olan, ülkelerin onayladıkları uluslararası sözleşmelere uygun hareket edip etmediklerini inceleyen Aplikasyon Komitesi"ni kilitledi.

İşveren grubu, görüşmelerde, toplu iş ilişkilerinin en temel unsurlarından olan "grev hakkı" konusunda ülkelerin bir değerlendirmeye tabi tutulmasına karşı çıktı ve bu tür konuların başka bir komisyonda ele alınmasını teklif etti. Hükümet kesimi de bu görüşe katılınca, komite çalışma yapamaz duruma geldi.

Bu görüş ayrılığı nedeniyle ILO'nun çeşitli sözleşmelerine aykırı hareket eden ülkelerin durumu görüşülemedi ve merakla beklenen kara liste ortaya çıkmadı. 
    
İşçi grubu ise, işveren grubunun gelmediği komite toplantısında 25 ülkelik listesin okudu. İşte işçi grubunun belirlediği kara listede şu ülkeler yer alıyor:

Moritanya, Dominik Cumhuriyeti, Senegal, Fiji, Guatemala, Kuveyt, Malavi, Maritius, Meksika, Mynmar, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Paraguay, Suriye, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Romanya, İngiltere, Sırbistan, Srilanka, Swaziland, Türkiye, Uruguay, Zimbabwe, Cezayir.


Bu ülkeler, çocuk işçiliği, zorla çalıştırma, işsizlik, sendika özgürlüğü ve sendikalaşma hakkı, sosyal güvenlik, iş kazaları, sendikacıların ve üyelerinin can güvenliği, ayrımcılık gibi konularda listeye girdi.

Türkiye ise 87 No’lu Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi'ne aykırılıklar nedeniyle daha önce pek çok kere olduğu gibi listede kendine yer buldu.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder