12 Eylül 2012 Çarşamba

"Gizli" belgeden çıkan ünlüler!



12 Eylül Askeri Darbesi'ne ilişkin açılan davada,  mahkemeye sunulan belgelerin arasından Yılmaz Güney ve kamuoyunun yakından tanıdığı isimlere ilişkin  "gizli" ibareli bir yazı çıktı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT),  gelen talep üzerine, "yurt dışında Türkiye aleyhine faaliyet gösterdiği" gerekçesiyle, bir kişinin vatandaşlıktan çıkarılması konusunda, 30 Temmuz 1984'te "gizli" ibaresiyle Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na görüş bildirdi.

MİT, görüşünde, Yılmaz Güney,  Behice Boran, Gültekin Gazioğlu, Şanar Yurdatapan, Melike Demirağ  ve DİSK yöneticilerinin durumuna da dikkat çekti.

Vatandaşlıktan çıkarılması talep edilen kişilerin durumunun ilgili makamlarca araştırılmaya devam ettiği vurgulanan yazıda, şu ifadelere yer verildi:

"(Söz konusu kişiden), siyasi partiler, sendikalar, öğretmen kuruluşları, sanat alanında iç ve dış çevreler itibariyle daha büyük etkinliğe sahip bazı Türk vatandaşlarının, oluşturulacak menfi propagandalar dikkate alınmayarak vatandaşlıkları kaybettirilmiş bulunmaktadır. Yılmaz Güney, Behice Boran, Gültekin Gazioğlu, Şanar Yurdatapan, Melike Demirağ ve çeşitli kademelerdeki DİSK mensupları bu duruma örnek gösterilebilir."

MİT, görüşü sorulan kişi için ise, "Zamanında hiçbir işlem yapılmamasının, tutumunda bir değişiklik yaratmayacağı, aksine bundan cüret alarak aynı doğrultudaki girişimlerini daha etkin bir şekilde sürdürmesine ve neticede durumuna göz yumulduğu izleniminin yaratılmasına da imkan sağlayacağı mütalaa edilmektedir" şeklinde yanıt verdi.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder