2 Eylül 2012 Pazar

Patronların kulağına küpe olsun!

Karikatür: Redu Popovici
Birçok çalışan işyerlerinde, görev başında saldırıya uğruyor, yaralanıyor. Peki böyle bir durumda çalışanını koruyamayan işvereni ne bekliyor? 

Kazakistan'ın Tengiz bölgesindeki tesislere çalışmaya götürülen bir işçi, işverenin gerekli emniyet tedbirlerini almaması nedeniyle çıkan olayda arkadaşları ve kendisinin yaralanması üzerine, can güvenliği sağlanmadığı için iş sözleşmesini sona erdirdi.

Bu olay nedeniyle maddi ve manevi zarar gördüğünü belirten işçi, açtığı davayla ücret, fazla çalışma ücreti ve manevi tazminat talebinde bulundu.

Şirketin savunmasında, işçinin sözleşmesini kendisinin feshettiğini, iş yerinde çıkan kavgadan dolayı işverenin bir kusurunun bulunmadığını, manevi tazminat isteminin de koşullarının oluşmadığını öne sürerek, davanın reddini istedi.

Yerel mahkeme, ücret alacağını uygun bulurken, fazla çalışma ücreti ve manevi tazminat talebini reddetti. Karar işçi tarafından temyiz edilince dava dosyası Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'ne
geldi.

Yargıtay kararında, işverenin, işyerinde çalışanları gözetme ve koruma borcunun kapsamında, işçilerin maddi ve manevi vücut bütünlüğünün, şeref, haysiyet ve özel yaşam gibi kişisel değerlerinin korunmasının da bulunduğunu vurgulandı.

İşyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle zarar gören işçinin, işveren aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahip olduğu ifade edilen kararda, işverenin gözetme ve koruma borcunu hiç veya gereği gibi yerine getirmemesi halinde, işçinin, maruz kaldığı zarar durumuna göre, maddi ve manevi tazminat taleplerinde bulunabileceği belirtildi.

İşçinin, davalıya ait yurtdışı işyerinde çalışırken, işyerinde yabancı uyruklu işçilerin saldırısı sonucu yaralandığına, işverenin gerekli güvenlik önlemlerini almaması nedeni ile bu saldırı sonunda kişilik haklarının hukuka aykırı şekilde ihlal edildiğine dikkat çekilen kararda, davacının, işverenin güvenlik önlemlerini almaması ve kişisel güvenliğinin tehlikede olması nedeni ile belirli süreli iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiği kaydedildi.

Kararda, "Davalı işverenin çalışanları gözetme ve koruma borcu kapsamında işyerinde gerekli güvenlik önlemleri almadığı, davacının işyerinde yabancı uyruklu işçilerin saldırısı sonucu yaralandığı anlaşıldığından, zarara uğrayan kişiye zararın ağırlığına ve diğer tazminat ögeleri dikkate alınarak yargıç tarafından adalete uygun bir tazminat verilmelidir" denildi.

Yargıtay böylece, işçinin manevi tazminat talebini reddeden yerel mahkeme kararını hatalı bularak işçi lehine bozdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder