2 Mart 2012 Cuma

Yargıtay'dan çalışana Cuma Namazı vizesi



İş yerinde ya da mesai saatlerinde ibadetle ilgili olarak çalışanla işveren arasında yaşanan ya da yaşanabilecek anlaşmazlıklarda sonuç ne olabilir? İşte Yargıtay'dan Cuma Namazı'ya ilgili bir karar.


Bir iş yerinde cuma günleri mesai saatlerinde kısa süreli giriş-çıkış yapan satınalma müdürü, işverenden ihtar aldı. Satın alma müdürü, bu durumun devam etmesi nedeniyle iş akdinin feshedilmesi üzerine alacakları için dava açtı.


İşveren savunmasında, söz konusu kişinin, mesai saatleri içinde herhangi bir işi olmamasına rağmen izinsiz ve mazeretsiz olarak işerinden ayrıldığını, kendisinden savunma istendiğini, benzer durumların devam ettiğini, son olayda da bir daha iş yerine dönmediği gerekçesiyle iş akdinin feshedildiğini bildirdi.


Yerel mahkeme, işverenin, cuma günleri mesaiye riayet edilmesini ihtar ettiğine dikkati çekerek, çalışanın buna rağmen mesai saatinde ibadetini bahane ederek izinsiz işini terk etmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu belirtti. Mahkeme, çalışanın iş akdinin devamsızlık nedeniyle feshedilmesini haklı buldu.


Çalışanın yerel mahkeme kararını temyiz etmesi üzerine dava Yargıtay'a geldi.
Yargıtay'ın kararında, davacının satınalma müdürü olduğu ve iş yerine kısa süreli giriş-çıkış yapabildiğini belirtildi.


Akdin feshine kadar uygulamanın devam ettiğine dikkat çekilen kararda, şu ifadelere yer verildi:
"Öte yandan Cuma Namazı saatleriyle ilgili iş yerinde namaz saatlerinde davacı işçiye izin verildiği ve bunun 5 yılı aşkın bir süre devam ettiği, bir sorun yaşanmadığı, hatta öğlen arasının yaz-kış saat uygulamasına göre düzenlenerek buna imkan tanındığı dosya kapsamındaki taraf tanıklarının anlatımlarından anlaşılmaktadır. Davacı tarafından bu tür çalışma şekli iş şartı haline gelmiştir. İşverenin bu çalışma şeklini değiştirmesi İş Kanunu'nun 22. maddesine aykırıdır. İşçi iş sözleşmesinin iş şartlarındaki aleyhe değişikliği kabul etmeyerek iş yerini terk etmek suretiyle eylemli olarak iş akdini feshetmiştir."


Yargıtay, belirtilen gerekçelerle işçiye kıdem tazminatının ödenmesine hükmetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder