26 Ekim 2012 Cuma

Ölümlere seyirci kalmayın!...




İşçi haklarına saygılı bir Dünya Kupası için siz de stadyumda yerinizi alın. Bu stadyumu birlikte dolduralım!

Dünya Kupaları ve Avrupa Futbol Şampiyonaları günümüzde herkesin gözlerini çevirdiği en büyük spor organizasyonlarından. Özellikle bu organizasyonların finali anlamına gelen 1 aylık dönemde neredeyse bütün dünyanın gözleri ev sahibi ülkeye ve ekranlara kilitleniyor.

Organizasyon böylesine önemli olunca ülkeler de ev sahibi olabilmek için birbirleriyle kıyasıya bir rekabete giriyor. Kazanabilmek için de başta yeni stadyumlar olmak üzere birçok söz veriyorlar. Sonuçta herkesin hayranlıkla baktığı, son teknolojiyle donatılmış yepyeni stadyumlar ortaya çıkıyor.

Buraya kadar her şey çok güzel, şimdi gelelim madalyonun diğer yüzüne. Bu harika stadyumların yapımı ve başta ulaşım olmak üzere diğer hazırlıklar için binlerce işçi yıllarca çalışıyor. O görkemli stadyumların inşaatlarında yüzlerce işçinin cansız bedeni bulunuyor.İnşaatlarda son derece kötü koşullarda çalışan işçilerden bir çoğu ücretlerini kupa finallerinden aylarca sonra alabiliyor. Kupalara ev sahipliği yapan ülkeler 4 yılda bir değişse de işçilerin kaderi çok fazla değişmiyor.


Futbolcudan fazla işçi ölecek
2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülkenin Katar olarak açıklanmasından sonra işçi hakları konusunda mücadele veren çevreleri endişe aldı.

Çünkü yaz ayında ortalama 45 dereceyi bulan sıcaklık nedeniyle stadyumları klimalı olarak inşa etmeyi planlayan Katar'ın, işçi hakları konusunda oldukça kötü bir sicili bulunuyordu.

Katar, 1.2 milyon işçinin sendikaya üye olma hakkını engelleyerek, toplu pazarlık ve örgütlenmelerini yani evrensel insan haklarını ihlal ediyor.

Katar’da çalışanların yüzde 94’ü hiçbir hakkı olmayan göçmen işçilerden oluşuyor. Katar Dünya Kupası projeleri için 100 milyon dolar harcama yapmayı planlıyor. Dev inşaat projeleri için önümüzdeki 10 yıl binlerce yeni işçiye ihtiyaç olacak. 

Dünya Kupası’nın alt yapısı inşa edilirken ölecek insanların Dünya Kupası'nda oynayacak insanlardan daha fazla olacağı belirtiliyor.

Katar'da her yıl yaklaşık 200 Nepalli işçi ölüyor. Katar, çalışırken ölen ya da sakat kalan işçi sayısını açıklamayı alenen reddediyor. 

Hindistan, Sri Lanka, Pakistan ve Bangladeş'ten gelen yüzlerce göçmen işçi, her yıl Katar'da ölüyor ya da yaralanıyor. 

Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederesyonu da Katar’daki işçi haklarının ihlaline dikkat çekmek için internet üzerinden “Katar: Doğruyu yap” başlıklı bir kampanya başlattı.  

Kampanya kapsamında http://act.equaltimes.org sitesini ziyaret edenlerden sanal olarak 21 bin 282 kişilik Al-Rayyan Stadyumu’nu doldurmaları isteniyor. Böylece Katarlı yetkililere, işçilerin sendika kurma ve üye olma hakkına saygı gösterilmesi için güçlü bir mesaj verilmesi amaçlanıyor.

2022 Dünya Kupası kimin olacak bilinmez ama hiç değilse kaybedeni işçiler olmasın!

İşçi hakları için siz de stadyumda yerinizi alın.... 

Bu kez kazanan işçiler olsun!...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder