19 Ekim 2012 Cuma

İşçinin kaderi Kayserililer'in elinde


12 milyon işçinin kaderini 3 Kayserili belirleyecek... İşçi Mustafa mı, patron Rifat mı? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tercihi kimi sevindirecek?  

İşçilerin bundan sonraki hak arama mücadelesinin çerçevesini belirleyecek olan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Yıllardır gündemde olan bu düzenlemelerin sonuna doğru ortaya çıkan "protokol" ve son anda düzenlemeyi kendi lehine çevirmeye çalışan aktörlerin manevraları ortamı bir hayli gerdi.


İşçi kesiminde en karlı çıkan Hak-İş olmuş görünüyor. Özellikle ilk 3 ay iş yerlerinde iş kolu baraj aranmayacağına ilişkin düzenleme Hak-İş'in kurduğu yeni sendikaların önünün tamamıyla açılması anlamına geliyor.

DİSK, kısmı bir takım iyileşmeleri yeterli bulmuyor. ILO standartlarının tamamıyla uygulanması için bu süreçte sokağa çıkan ve karşısında polisi bulan tek konfederasyon olan DİSK, "Türkiye'ye özgü sendikal haklar" önermesini reddediyor.

Yasanın son halinde en büyük zararı Türk-İş görüyor. Zaten bir süredir Hak-İş'e bağlı sendikaların yakın markajındaki Türk-İş'e bağlı sendikaları zor günler bekliyor. Sendikal Güç Birliği Platformu'nun bilinen muhalefetinin yanı sıra başka sendikalar da yasanın aldığı son şekil nedeniyle konfederasyon yönetimini eleştiriyor. Tüm bu gerilim Türk-İş Yönetim Kurulu içinde de  "istifa" seslerinin yükselmesine yol açmış görünüyor.

Kuşkusuz yasaya ilişkin tartışmalarda en öne çıkan aktör TOBB oldu. TOBB, olmazsa olmaz olarak sunduğu, 30'dan daha az işçinin çalıştığı iş yerlerinde örgütlendikleri için işten atılanlara ödenen sendikal tazminatın kaldırılmasına yönelik düzenlemenin kanuna girmesini sağladı. Hatta bazı milletvekilleri bu nedenle hükümeti, "TOBB'a teslim olmakla" suçlayıp, yasayı da "TOBB'un yasası" olarak nitelendirdiler. TOBB'un bu talebi, 12 milyon işçinin yarısının iş güvencesini tehdit eder bir biçimde yasada yerini aldı.

Gelinen noktada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yasayı ya onaylayacak ya da tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye iade edecek.

Daha önce "kiralık işçilik" düzenlemesi için Gül'ün kapısını çalan ve düzenlemeyi iptal ettiren Türk-İş, bir kez daha bu yolu demeye hazırlanıyor. Türk-İş Yönetimi böylece kendi içinde oluşan tepkileri gidermek adına da son kozunu oynayacak. 

Elbette TOBB'da kendi açısından elde edilmiş bir kazanımı korumak için mücadele edecek.      

Kuşkusuz bu süreçte üç isim öne çıkacak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu. Bu üç ismin ortak özelliği ise Kayserili olmaları. 

İşte bu 3 Kayserili'nin tutumu ve sonuçta ortaya çıkacak karar, 12 milyon işçinin hakları ve geleceği açısından kritik bir önem sahip.

Bakalım Gül yetkisini hangi hemşehrisinden yana kullanacak:

İşçi Mustafa'dan yana mı, yoksa patron Rifat'tan yana mı?

Ne dersiniz!...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder