5 Ekim 2012 Cuma

Türk işi mucize!


Kendi kendine giden otobüsler, kendi kendine iyileşen hastalar, kendi kendine yükselen sapasağlam inşaatlar!… Nasıl mı?  
    
Sigorta müfettişleri kayıt dışılıkla mücadele kapsamında genel teftişlerin yanı sıra bazı sektörlere yönelik özel denetimler yaptı.
Bu denetimler için yapı denetim firmaları, hastaneler, meyve suyu üreten iş yerleri, süt ürünleri üreten iş yerleri ve şehiriçi otobüs işletmeleri seçildi.
Denetimler sonucu ortaya çıkan tablo kayıt dışılığın ülkede geldiği boyutu ve beraberinde ortaya çıkan tehlikeyi çarpıcı bir biçimde ortaya koydu.
Yapı denetim firmalarında yapılan denetimlerde 480 kişiye ulaşılırken bunların 254’ünün kayıt dışı olduğu belirlendi. Yapı denetim firmalarındaki kayıt dışılık oranı yüzde 53 olarak ortaya çıktı. Deprem ülkesi olan Türkiye’de hayati bir rol üstlenen yapı denetim firmalarının bu durumu, bu alandaki denetimler için de soru işaretleri oluşturdu. Kendisi denetim yapmakla görevli bir sektör, sigorta denetiminde kayıt dışılıktan sınıfta kaldı.  
Hastanelerde ise toplam 1763 kişiyle görüşüldü. Bu kişilerinin 735’inin kayıt dışı olduğu tespit edildi. Kayıt dışılık oranı ise yüzde 42’ye karşılık geldi. Böylece sağlık gibi telafisi olmayan, hata kabul etmeyen, hizmet kalitesinin her zaman üst düzeyde olması gereken bir alandaki kayıt dışılığın çalışanların yarısına yakına ulaşabildiği ortaya çıktı.
En çarpıcı sonuç ise şehiriçi otobüs işletmelerinde elde edildi. Her gün binlerce insanı bir yerden bir yere ulaşırken canını emanet ettiği bu iş yerlerindeki kayıt dışı oranı yüzde 65’i buldu. 109 kişiyle görüşen müfettişler 71 kişinin kayıt dışı istihdam edildiğini belirledi.   
Öte yandan, gıda gibi doğrudan insan sağlığını ilgilendiren bir sektördeki meyve suyu üreten iş yerlerinde çalışan 795 kişiden 67’sinin, süt ürünleri üreten iş yerlerinde 1892 kişiden 153’ünün yani yaklaşık yüzde 8’nin kayıtdışı olduğu tespit edildi.
Bu tablo, Türkiye’ye özgü bir çarpıklılığın hangi noktalara ulaştığını ortaya koyarken aynı zamanda Türk işi bir mucizeye de işaret ediyor:
Kendi kendine giden otobüsler,
Kendi kendine iyileşen hastalar,
Kendi kendine yükselen sapasağlam inşaatlar!…
Türkiye sen nelere kadirsin…
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder