23 Ekim 2012 Salı

Yorganınıza daha sıkı sarılın!


Yeni yılı zam umuduyla bekleyen asgari ücretli ve emekliye, 2013 yılında da süpriz yok!...

2013 Yılı Programı'nın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yeni yılda asgari ücret ve emekli aylıklarına yapılması planlanan zam oranları da ortaya çıktı.

Programda, 2013 yılında, öngörülen büyüme ve yatırım artışlarına bağlı olarak istihdamın 495 bin kişi artacağı, işsizlik oranının ise yüzde 8,9 oranında gerçekleşeceği öngörülüyor. Buna göre, her yıl iş gücü piyasasına yaklaşık 800 bin kişinin katıldığı düşünüldüğünde işsizlerin iş beklemeye devam edeceği anlaşılıyor.

Ekonominin yüzde 4 oranında büyümesinin, enflasyonun yüzde 5,3 oranında gerçekleşmesinin beklendiği yeni yılda asgari ücretlileri güzel haberler beklemiyor.

Asgari ücretin 2013'ün Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 oranında artırılması hedefleniyor. Yani eğer enflasyon beklentisi tutarsa, asgari ücretliye hedeflenen enflasyon civarında zam yapılacak. Bilindiği gibi, enflasyonun asgari ücreti geçmesi halinde bunu telafi edecek bir mekanizma da bulunmuyor.

Emekli aylıklarının ise önceki altı aylık enflasyon tahminine göre ocak ve temmuz aylarında sırasıyla yüzde 5,32 ve yüzde 2,34 oranında artırılması öngörülüyor

Dar gelirliler için böyle bir yeni yıl planlanırken, vergi gelirlerinin gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 19,4'ten yüzde 20,2'ye çıkması amaçlanıyor.

Hal böyle olunca, ücret ve aylıklarına yapılacak zamla yeni yılda biraz olsun nefes almayı bekleyenlerin, ekonomiden sorumlu bakanların, "ayağınızı yorganınıza göre uzatın" nasihatına uymalarının bile zor olacağı ortaya çıkıyor.

Görünen o ki zaten bir süredir ayakları dışarıda bırakan yorganlar 2013'te biraz daha kısalacak!

Asgari ücretliler ve emeklilerin "ayaklarını yorganlarına göre uzatmak yerine" yorgana daha sıkı sarılmasında fayda var.

Çünkü işin ucunda giderek kısalan yorganı tümüyle kaybetmek de var!...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder